петак, 06. април 2018.

Sočini- kolač sa jabukom i šargarepom


Pošto je sezona jabuka davno prošla, i male zalihe od prošle godine su na pijacama, rešila sa da iskoristim poslednji momenat  i objavim recept sa njima uz par nekih dodataka. Ovaj kolač sam pekla u obliku vekne ali vi možete i u nekom plehu otprilke okruglom prećnika 22cm, šta god imate.

Potrebno:
-1 šolja rendanih jabuka ( ovde su bile zelene)
-1 šolja rendane šargarepe
-7-8 svežih urmi ( poželjno)
-2 kašike hladno ceđenog ulja
-4 kašike mlevenog lanenog semena
-šaka seckanih badema ili oraha
-šaka suvog grožđa ili brusnica
-kašičica cimeta
-8 kašika speltinog brašna ( ili neko drugo integalno, probala sm i sa heljdinim bilo je dobro)
-4 kašike kukuruznog brašna (poželjno, žuto)
-2/3 kašičice sode bikarbone

 Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Zatim u jakom blenderu sjedinite urme i prethodno  samleveni lan sa 250ml vode. Potrebno je da dobijete tečniju masu, otprilike kao jogurt. Zatim je prebacite u posudu pa polako dodajte sve vlažne sastojke, jabuke, šaragrepu, ulje, a onda i suve pa sjedinite masu. Možda će vam se učiniti da je masa previše gusta, čak kao testo, ali ne bojte se mora tako zbog jabuka koje puste svoj sok u toku pečenja. Prebacite masu u pek papirom obložen pleh. Potrebno je sigurno 40 minuta, ako ne i malo više da se ispeče. Kada bude gotovo malo sačekajte pa premažite odozgo npr džemom i pospite mlevenim orašastim plodovima. Ovde sam prelila mešavinom sirupa od urmi, ruma i kakaoa. Vi možete med ili slad umesto sirupa od urmi.



Нема коментара:

Постави коментар