понедељак, 02. април 2018.

Voćni namaz sa urmama


Često se ovako na kraju zime i početkom proleća iznenadim kada nađem neke paketiće zamrznutog voća u zarzivaču. Imam tu naviku da ostavljam male porcije u toku sezone, mislim da sam to nasledila od nane. Ona je žena koja sve živo ostavlja u zamrzivač, verovali ili ne prvi put sam od nje videla da i banana mogu da se zalede, još kada sam bila baš mala. Ovaj put su to bile breskve, a mislim da mogu i zaleđene kajsije, šljive, višnje, možda jagode. Naravno možete koristiti i sveže voće ukoliko imate.

Potrebno:
-1 šolja  voća po izboru
-6 urmi
-1 kašika rogača
-1/2 kašičice cimeta
Voće kuvajte u šerpici uz dodatak vode, da ne bi gorelo. Pustite da se fino ukuva, raspadne i bude mekano, zatim dodajte očišćene urme, poželjno da su u sveže. Neka se malo krčka na isključenoj ringli, pa dodajte rogač i cimet. Već možete da isključite ringlu ako je višak tečnosti ispario. Naravno neka ostane malo onog soka od kuvanja, koji je gušći zbog rogača, čisto da bi kasnije mogli da dobijete tečniju masu kada ga umutite štapnim mikserom. Najbolje je da to radite direktno u teglici, kada dobro umutite, sačekajte da se prohladi pa odložite u frižider. Može da stoji par dana, ne previše dugo jer nema nikakav konzervans, pa zbog toga pravite manje količine. U ovakav džem možete dodati i malo kakaoa, neku kašićicu kokosovog ulja i dobiti jako lep premaz za kolače.

Нема коментара:

Постави коментар