недеља, 08. април 2018.

Žuta pogača


Dok sam bila sastvim mala nana je bratu i meni pravila neku čudnu pogaču. Čula je ona za neku pizzu, ali očigledno ne dobro,  s obzirom da ju je zvala “picerija”, šta god,  mislili smo na isto, ili mi se bar ćini. Ovo kažem zbog toga što je njena “pizza” bila umućena u jednoj posudi izlivena u pleh i ćao. Praktična žena, bolje je reći, jer na kraju dobijete sličan ukus, a deca koja su gladna ne biraju. Inspirisana tom njenom kreacijom ja sam došla na ideju da napravim nešto slično.

Potrebno:
-6 kašika žutog kukuruznog brašna ( poželjno)
-2 kašike integralnog brašna ( ječmeno, ražano, ovseno ili speltino)
-1/2 kašičice sode bikarbone
-prstohvat praška za pecivo
-oko 250ml mineralne vode
-2 kašike pečenog semena suncokreta
-1/3 kašičice soli
-malo kima
-susam za posipanje
-1 kašika masti ( pretpostavljam da može i ulje)
-par listića slanine ili pršute
-2 kisela krastavca

Najpre uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Zatim u posudi pomešajte sve suve sastojke, dodajte seckanu slaninicu i krastavce, mast pa zamutite sa vodom. Sipajte u mali pleh obložen pek papirom,  neka bude deblje bar 2,5 cm. Moj pleh je bio mali, oko 20cm prečnika. Na kraju samo pospite susamom i direkt u zagrejanu rernu. Peče se sigurno 40ak minuta, naravno pratite, ali ne otvarajte rernu u prvih 10, 15 minuta da bi lepo nadošlo. Kada bude gotovo sačekajte da se ohladi pa secite.

Нема коментара:

Постави коментар