среда, 16. мај 2018.

Duple rolnice


Kako sam smela da zaboravim na kore za pitu. Ne mogu da verujem da vam još uvek nisam pisala ni jedan recept sa tankim korama. Pa zbog toga ide dva u jedan, gde ću se potruditi da vam sve lepo kroz fotografije objasnim. Koritila sam 1 pakovanje kora od pola kilograma, za oba recepta i taman uklopila da ih sve potrošim.

Slane rolnice



Potrebno:
-1 pakovanje heljdinih kora (ako vam nešto ostane uvek lagano  zaledite)
-2 šolje seckanih šampinjona ( otpilike 300g)
-mladi crni luk (ovde  4 komada, ili možete praziluk, običan crni luk)
-2 srednje šargarepe
-3 kašike mlevenih sirovih badema
-kari, kumin, biber, so
-ulje koje inače koristite ( ja sam koristila hladno ceđeno suncokretovo)

Najpre uključite rernu da se greje na 180 stepeni. U tiganju dinstajte rendanu šargarepu, šampinjone i seckani luk. Kada malo opusti dodajte začine, so i malo ulja ( ja sam stavila kašičicu na ovu količinu). Malo još to mešate, sklonite sa ringle i umešate badem. Treba da vam izgleda kao na fotografiji.


Zatim spremite jednu koru, rasporedite na sredinu masu, kao što vidite na fotografiji. Vi naravno možete da rasporedite masu po celoj kori, ili još malo više u stranu u odnosu na ovo kako sam ja, ako želite više sočno.



Zatim previjete jednu stranu, stavite par kapi ulja, pa isto ponovite sa drugom stranom i na kraju urolate tako što krećete od uže strane (odozdo na gore, nisam uradila fotografiju za rolanje, mada mislim da ste me shvatili na osnovu ovde dve fotografije ispod, ali imate dole skroz kada stignete do recepta slatkih rolnica kako izgleda i ta faza). Vi naravno možete i u toku ovog previjanja dodati malo fila, ja nisam jer volim malo suvlje. Na ovaj način ćete dobiti malu pitu koja je savršena kao porcija, plus vam se ništa neće prosipati. Sa ostatkom mase isti postupak.


Ukoliko se desi da vam je neka kora tanka, puca ili slično, raširite je, pa prvo na sredinu stavite par kapi ulja, zatim jednu traku od kora( tamo gde će vam ići fil) kao što vidite na fotografiji. Sledeći koraci idu kao i na fotografijama iznad, fil, previjanje i slično.


Na kraju poređajte u pleh obložen pek papirom i premažite mešavinom vode i ulja. Ne preterujte, samo da ne budu suve kore.


Direktno rerna, nekih 35 minuta, dok ne dobijete fine rolnice koje su porumenele, kao na fotografiji ispod.


Još neke opcije su da stavite mlevenu piletinu u fil i tako dobijete još bogatiju pitu. Od ove količine fila gore sam dobila 6 rolnica, pa sam ostatak kora iskoritila za drugu varijantu. Ide recept u nastavku.



Slatke rolnice




Potrebno:
-heljdine kore ( za ovu količinu fila bile su mi potrebne 4 kore)
-2 veće jabuke
-4 sveže urme
-1 kašika rogača
-1 ravna kašičica cimeta
-šaka oraha ( sameljite sitno, možete i bademe ako baš nemate)
-ulje koje inače koristite(ovde suncokretovo hladno ceđeno)

Rerna uključena da se greje na 180 stepeni,  a vi pravac na pripremu fila. U blenderu sameljite dve oljuštene i očišćene jabuke, urme pa dodajte mlevene orahe. Treba da dobijete masu koja je kašasta, pa u nju dodajte rogač i cimet. Na fotografiji ispod možete videti kako treba da izgleda. Uvek možete dodati još oraha, rogača, možda nije loše i malo mlevenog maka, to mi je palo na pamet kasnije...


Zatim uzmite jednu koru, preko nje par kapi ulja, pa jednu dobru kašiku fila rasporedite po celoj kori, kao što vidite na fotografiji.


Zatim previjete jednu stranu, pa par kapi ulja po njoj, a onda isti postupak i sa drugom stranom kore.


Na kraju sve uvijete u rolnicu. što možete videti na fotografiji. Sa ostatkom mase isti postupak.


Od ove količine fila bilo je za 4 komada, što se taman uklopilo u ostatak kora koji sam imala posle pravljenja slanih. Na kraju samo rasporedite u neki manji pleh obložen pek papriom kao što vidite na fotografiji ispod i premažite isto malo uljem i vodom.


Peku se oko 40 minuta i gotove izgledaju kao na fotografiji ispod.


Vi naravno možete probati i bez ulja ili ga smanjiti, ali smatram da ovo nije ništa preterano, samo budemo umereni sa količinom i nema problema, ovo vam je super za doručak ili neki izlet. Ja ih često zaledim kada ispečem i onda imam rezervu. Još jedna od opcija za punjenje je pasirana banana, rogač, mleveni badem, malo seckanog suvog voća, aroma vanile i možda trunka kokosa. Ja sam probala sa jednom rolnicom, tj. dodala sam u ovaj fil malo banane i mogu vam reći da je jako fino bilo. Probajte i vi, jednu samo na primer da vidite kako vam ide ta kombinacija uz ovo. Mada, možda sam ja jedini vanzemaljac kome se takva kombinacija dopada, umem da preteram nekad i spajam nespojivo.







Нема коментара:

Постави коментар